כל ישראלי ישמח לפתוח את היום שלו בשקשוקה טובה, חביתה עם גבינות וסלטים או פשוט גרנולה ויוגורט. לקראת החגים ועונת הטיולים, החלטנו לבדוק איך פותחים את הבוקר מסביב לעולם.
1. שוויץ וגרמניה: מוסלי
נתחיל באירופה: בגרמניה ושווייץ אוהבים להתחיל את היום עם מוסלי, מנה שמכילה שבולת שועל שמושרית למשך הלילה בחלב או מים ומוגשת עם יוגורט, פירות טריים ואגוזים. המנה נוצרה בראשית המאה ה-20 על ידי רופא שווייצרי בשם מקסימיליאן בירצ'ר בנר, שישלב אותה בדיאטה של המטופלים שלו, במטרה לתת להם אנרגיה וכוחות מחודשים.
2. צרפת: קרואסון, בגט חמאה וריבה
הצרפתים אוהבים להתחיל את היום שלהם עם הרבה פריכות, ובפתחו של היום מגישים קרואסון – מאפה אוורירי שכבר קיבל אצלנו כתבה משלו, ובאגט, לחם ארוך ופריך, אשר בדומה לקרואסון, אינו צרפתי במקורותיו. כליווי למאפים באות חמאה וריבה – לרוב כזו שהכינו עם פירות מקומיים ועונתיים.
3. סקוטלנד: דייסת שבולת שועל
אחד מעמודי הבסיס לתזונה של תושבי סקוטלנד היא שבולת שועל. הדגן המזין הזה, שאנחנו מכירים בעיקר מהגרנולה, מכיל שפע של סיבים תזונתיים, מינרלים ופחמימות מלאות, שמקנות תחושת שובע לאורך זמן. מעל הדייסה הבסיסית, שבדרך מכינים על בסיס מים ומבשלים עד ריכוך של השבולת (בניגוד למוסלי, בו אין בישול), יכולים לבוא פירות, קינמון ומיני אגוזים להשלמת החוויה.
4. אנגליה: ארוחת בוקר אנגלית
יושבי אנגליה אוהבים את ארוחת הבוקר שלהם כבדה ודשנה: היא מתחילה בנקנקיות צרובות ובייקון (או סוג אחר של חזיר משומר, כמו black pudding– או בעברית – נקניק דם), ממשיכה בשעועית ברוטב עגבניות וביצת עין, ומסתיימת בעגבניות ופטריות צרובות, כי חייבים גם ירק בכל הסיפור.
5. מקסיקו: ברקפסט טאקו
במטבח הלוהט של מקסיקו פותחים את הבוקר בלחם הלאומי: טורטיות, שעשויות מתירס או מקמח חיטה, אותן ממלאים בממרחים פיקנטיים כמו גוואקמולה – שמבוסס על אבוקדו ולימון, ופריחולס – ממרח של שעועית שחורה שמכיל גם מגוון פלפלים חריפים. בשביל הרעננות מוסיפים גם סלסות מעגבניות טריות ועשבי תיבול, וביצים מקושקשות קרמיות סוגרות פתיחה משגעת ליום חדש.
6. סין: חביתת עגבניות מקושקשת
ועכשיו למזרח הרחוק: כשאנחנו שומעים על מנה עם ביצים ועגבניות, ישר נחשוב על שקשוקה. גם בסין שני חומרי הגלם האלו משתלבים מדי בוקר, אבל בצורה שונה לגמרי: זה מתחיל בקוביות עגבנייה שנצרבות בווק, אליהן מצטרפות ביצים טרופות, רוטב סויה, סוכר ועוד חומרי טעם או מרכיבים שונים (כמו תרד או קייל). התוצאה: מקושקשת אדמדמה ועסיסית עם הרבה אופי.
7. וייטנאם: מרק פו (pho)
פו הוא מנת הדגל של וייטנאם. אוכלים אותו בכל זמן ביום, אבל בפתיחתו הוא הכי כיפי. זהו מרק צלול, שמבוסס לרוב על עצמות בקר או עוף, ובו שוחים בשלווה מגוון של ירקות, עשבי תיבול ונודלס (לרוב אטריות אורז). לפו סגנונות רבים שמשתנים ברחבי המדינה – ובכל אזור משתמשים בסוג אחר של ירקות, בשר, אטריות וחומרי טעם (כמו רוטב דגים, סוכר ותבלינים) כדי לתת למנה את הטאץ' האישי.
8. יפן: מרק מיסו
גם היפנים אוהבים לפתוח את היום שלהם במרק, אשר מבוסס על מוצר ייחודי לארץ השמש העולה. מיסו הוא ממרח סמיך של פולי סויה מותססים, אשר נותן טעם עמוק ומרקם מעונן משהו למרק שמכינים ממנו. המרק יכול להכיל גם קוביות טופו, בצל ירוק, אצות או נודלס מסוגים שונים, ויתבסס לרוב על ציר בשם דאשי – שמכיל אצות קומבו ושבבי טונה מיובשים.
9. לבנון: מנאקיש (או מנקושה)
נסיים במזרח הקרוב מאוד: אצל השכנה שלנו מצפון פותחים את הבוקר במאפה שמרים רב תכליתי שנקרא מנאקיש או מנקושה, תלוי את מי שואלים. המאפה הזה, שנפוץ גם בגליל, מקבל שפע של שמן זית וזעתר, ואליו אפשר להוסיף לאבנה, עגבניות ועוד גבינות עיזים.
10. מצרים: פול מדמס
המנה הלאומית של שכנינו מדרום נקראת פול מדמס. אוכלים אותה בעיקר בבוקר, והיא מכילה פול יבש שבושל זמן ממושך, מיץ לימון, עגבניות, שום, כמון ופלפל חריף (וכן, זה אותו פול שמגישים בחומוסיות בארץ). עם עננת פטרוזיליה קצוצה, ביצה קשה וזילוף נדיב של שמן זית, כמה ביסים קטנים סוגרים את הרעב שנצבר בלילה ומטעינים אותך ליום חדש.