10 ארוחות בוקר מכל העולם | בנדיקט: מגזין ארוחות בוקר
434ינו 24
לאתר בנדיקט
חזרה
10 ארוחות בוקר מכל העולם

כל ישראלי ישמח לפתוח את היום שלו בשקשוקה טובה, חביתה עם גבינות וסלטים או פשוט גרנולה ויוגורט. לקראת החגים ועונת הטיולים, החלטנו לבדוק איך פותחים את הבוקר מסביב לעולם.

 

1. שוויץ וגרמניה: מוסלי
נתחיל באירופה: בגרמניה ושווייץ אוהבים להתחיל את היום עם מוסלי, מנה שמכילה שבולת שועל שמושרית למשך הלילה בחלב או מים ומוגשת עם יוגורט, פירות טריים ואגוזים. המנה נוצרה בראשית המאה ה-20 על ידי רופא שווייצרי בשם מקסימיליאן בירצ'ר בנר, שישלב אותה בדיאטה של המטופלים שלו, במטרה לתת להם אנרגיה וכוחות מחודשים.

 

מוזלי - מזון שמעניק אנרגיה מאז 1900. צילום: flickr cyclonebill

מוזלי – מזון שמעניק אנרגיה מאז 1900. צילום: flickr cyclonebill

 

2. צרפת: קרואסון, בגט חמאה וריבה
הצרפתים אוהבים להתחיל את היום שלהם עם הרבה פריכות, ובפתחו של היום מגישים קרואסון – מאפה אוורירי שכבר קיבל אצלנו כתבה משלו, ובאגט, לחם ארוך ופריך, אשר בדומה לקרואסון, אינו צרפתי במקורותיו. כליווי למאפים באות חמאה וריבה – לרוב כזו שהכינו עם פירות מקומיים ועונתיים.
 

קרואסונים של המאפייה של בנדיקט. צילום: שרית גופן

קרואסונים של המאפייה של בנדיקט. צילום: שרית גופן

 

3. סקוטלנד: דייסת שבולת שועל
אחד מעמודי הבסיס לתזונה של תושבי סקוטלנד היא שבולת שועל. הדגן המזין הזה, שאנחנו מכירים בעיקר מהגרנולה, מכיל שפע של סיבים תזונתיים, מינרלים ופחמימות מלאות, שמקנות תחושת שובע לאורך זמן. מעל הדייסה הבסיסית, שבדרך מכינים על בסיס מים ומבשלים עד ריכוך של השבולת (בניגוד למוסלי, בו אין בישול), יכולים לבוא פירות, קינמון ומיני אגוזים להשלמת החוויה.
 

דייסה סקוטית מפנקת. צילום: Liliana Fuchs, flickr

דייסה סקוטית מפנקת. צילום: Liliana Fuchs, flickr

 

4. אנגליה: ארוחת בוקר אנגלית
יושבי אנגליה אוהבים את ארוחת הבוקר שלהם כבדה ודשנה: היא מתחילה בנקנקיות צרובות ובייקון (או סוג אחר של חזיר משומר, כמו black pudding– או בעברית – נקניק דם), ממשיכה בשעועית ברוטב עגבניות וביצת עין, ומסתיימת בעגבניות ופטריות צרובות, כי חייבים גם ירק בכל הסיפור.
 

ארוחת הבוקר האנגלית של בנדיקט. צילום: דן לב

ארוחת הבוקר האנגלית של בנדיקט. צילום: דן לב

 

5. מקסיקו: ברקפסט טאקו 
במטבח הלוהט של מקסיקו פותחים את הבוקר בלחם הלאומי: טורטיות, שעשויות מתירס או מקמח חיטה, אותן ממלאים בממרחים פיקנטיים כמו גוואקמולה – שמבוסס על אבוקדו ולימון, ופריחולס – ממרח של שעועית שחורה שמכיל גם מגוון פלפלים חריפים. בשביל הרעננות מוסיפים גם סלסות מעגבניות טריות ועשבי תיבול, וביצים מקושקשות קרמיות סוגרות פתיחה משגעת ליום חדש.

 

טאקו של ארוחת בוקר מהתפריט של בנדיקט. צילום: דן לב

טאקו מקסיקני של ארוחת בוקר מהתפריט של בנדיקט. צילום: דן לב

 

6. סין: חביתת עגבניות מקושקשת
ועכשיו למזרח הרחוק: כשאנחנו שומעים על מנה עם ביצים ועגבניות, ישר נחשוב על שקשוקה. גם בסין שני חומרי הגלם האלו משתלבים מדי בוקר, אבל בצורה שונה לגמרי: זה מתחיל בקוביות עגבנייה שנצרבות בווק, אליהן מצטרפות ביצים טרופות, רוטב סויה, סוכר ועוד חומרי טעם או מרכיבים שונים (כמו תרד או קייל). התוצאה: מקושקשת אדמדמה ועסיסית עם הרבה אופי.
 

חביתת עגבניות סינית. צילום: Alexandra Moss, flickr

חביתת עגבניות סינית. צילום: Alexandra Moss, flickr

 

7. וייטנאם: מרק פו (pho)
פו הוא מנת הדגל של וייטנאם. אוכלים אותו בכל זמן ביום, אבל בפתיחתו הוא הכי כיפי. זהו מרק צלול, שמבוסס לרוב על עצמות בקר או עוף, ובו שוחים בשלווה מגוון של ירקות, עשבי תיבול ונודלס (לרוב אטריות אורז). לפו סגנונות רבים שמשתנים ברחבי המדינה – ובכל אזור משתמשים בסוג אחר של ירקות, בשר, אטריות וחומרי טעם (כמו רוטב דגים, סוכר ותבלינים) כדי לתת למנה את הטאץ' האישי.

 

פו וייטנאמי - בכל מקום מכינים אותו קצת אחרת. צילום: Khánh Hmoong flickr

פו וייטנאמי – בכל מקום מכינים אותו קצת אחרת. צילום: Khánh Hmoong flickr

 

8. יפן: מרק מיסו 
גם היפנים אוהבים לפתוח את היום שלהם במרק, אשר מבוסס על מוצר ייחודי לארץ השמש העולה. מיסו הוא ממרח סמיך של פולי סויה מותססים, אשר נותן טעם עמוק ומרקם מעונן משהו למרק שמכינים ממנו. המרק יכול להכיל גם קוביות טופו, בצל ירוק, אצות או נודלס מסוגים שונים, ויתבסס לרוב על ציר בשם דאשי – שמכיל אצות קומבו ושבבי טונה מיובשים.

 

מרק מיסו ועיתון של בוקר ביפן. Todd Lappin flickr

מרק מיסו ועיתון של בוקר ביפן. Todd Lappin flickr

 

9. לבנון: מנאקיש (או מנקושה)
נסיים במזרח הקרוב מאוד: אצל השכנה שלנו מצפון פותחים את הבוקר במאפה שמרים רב תכליתי שנקרא מנאקיש או מנקושה, תלוי את מי שואלים. המאפה הזה, שנפוץ גם בגליל, מקבל שפע של שמן זית וזעתר, ואליו אפשר להוסיף לאבנה, עגבניות ועוד גבינות עיזים.
 

מנאקיש, מנקושה, ובמילים אחרות: פיתה עסיסית עם המון שמן זית וזעתר. צילום: Alpha, flickr

מנאקיש, מנקושה, ובמילים אחרות: פיתה עסיסית עם המון שמן זית וזעתר. צילום: Alpha, flickr

 

10. מצרים: פול מדמס
המנה הלאומית של שכנינו מדרום נקראת פול מדמס. אוכלים אותה בעיקר בבוקר, והיא מכילה פול יבש שבושל זמן ממושך, מיץ לימון, עגבניות, שום, כמון ופלפל חריף (וכן, זה אותו פול שמגישים בחומוסיות בארץ). עם עננת פטרוזיליה קצוצה, ביצה קשה וזילוף נדיב של שמן זית, כמה ביסים קטנים סוגרים את הרעב שנצבר בלילה ומטעינים אותך ליום חדש.

 

פול מדמס - מנה משביעה מהשכנה מהדרום. צילום: flickr eltpics

פול מדמס – מנה משביעה מהשכנה מהדרום. צילום: flickr eltpics

כתבות נוספות

החיים הם פיקניק

צפו: מתכון לפנקייק אוראו של בנדיקט

סודות מהמאפייה: לחם בריוש

    השאר תגובה

    03-6868657





    ©All rights reserved to Benedict Restaurant
    Designed by Wicked