בנדיקטוס הקדוש | בנדיקט: מגזין ארוחות בוקר
954יול 23
לאתר בנדיקט
חזרה
בנדיקטוס הקדוש

מאת: לי גיל

איך הפך הנגאובר של ברוקר מניו יורק למנת הבראנץ' הפופולרית בעולם, איפה לוקחים את האגז בנדיקט אל הקצה ואיך ייראה הדור הבא של הבראנצ'ים בישראל? 

כולנו היינו שם: התעוררנו אחרי לילה של שתייה והוללות, כשהרקות פועמות, הפה יבש והבטן מתהפכת ודורשת ארוחת בוקר; אבל לא סתם ארוחת בוקר – אלא אחת שתצליח לספוג את כמויות האלכוהול של ליל אמש ולהחזיר לנו את הצבע ללחיים. וזה בדיוק מה שקרה לברוקר ניו יורקי בשם למואל בנדיקט, אי שם בסוף המאה ה־19. בנדיקט, שסבל מהאנגאובר, כשל אל 'דלמוניקו'ס', המסעדה החביבה עליו, וביקש מהשף מזור לכאביו בצורת צמד ביצים עלומות על טוסט עם תוספת בייקון והרבה רוטב הולנדייז. לא ברור אם המנה אכן העבירה את ההאנגאובר, אבל השף, צ'ארלס רנהופר, כל כך התלהב מהתוצאה, שהחליט להכניס אותה לתפריט ולקרוא לה "אגז בנדיקט" – ביצים בנוסח בנדיקט – על שם לקוחו. 

כך, לפחות, מספרת האגדה – כמו עם כל המצאה טובה, יש כמה טוענים לקרדיט: השף של מלון וולדורף אסטוריה בניו יורק טען שהסיפור הזה בכלל קרה במסעדה שלו, עם לקוח אחר (שגם שם משפחתו היה בנדיקט), והצרפתים טוענים שהם בכלל עשו את זה ראשונים, אבל – איך לא – עם קרואסון. 

לא משנה מי חתום על ההמצאה, במאה וקצת שנים שחלפו מאז, האגז בנדיקט הפכו למנה אייקונית, הראשונה שקופצת לנו לראש כשאנחנו חושבים על בראנץ', ולא קשה להבין למה – באגז בנדיקט יש את כל מה שאנחנו לא יכולים לעמוד בפניו: ביצים עלומות מבושלות לדרגה מושלמת עם חלמון נוזלי, רוטב הולנדייז קטיפתי, בייקון פריך ופחמימה שאפשר לספוג בעזרתה כל טיפה שנשארת על הצלחת. כל ביס הוא לונה פארק – קצת רך, קצת פריך, קצת מלוח, קצת חמאתי ומאוד מושחת – והשחיתות הזאת רק מוסיפה לקסם; זו לא מנה שמכינים לארוחת בוקר שגרתית של אמצע השבוע, אלא פינוק ששמור להזדמנויות מיוחדות ולבראנצ'ים נינוחים ועצלים של סוף שבוע, רצוי בלוויית קוקטייל (או כמה). 

 

ביצים מסביב לעולם 

ואולי הסיבה לפופולריות של האגז בנדיקט היא בכלל היכולת שלה להשתנות, להתעדכן ולהתאים את עצמה לסביבה. ברחבי העולם אפשר למצוא אינספור גרסאות של אגז בנדיקט, עם סוגים שונים של לחמים ורטבים, ועם תוספות מקומיות שמחליפות את הבייקון (או מצטרפות אליו). הגרסה המוכרת ביותר היא כנראה בנדיקט פלורנטין, שמופיעה גם בתפריט שלנו מיומה הראשון של המסעדה – גרסה צמחונית, שבה הבייקון מוחלף בתבשיל קרמי של תרד בשמנת מתובל בעדינות באגוז מוסקט ובפלפל לבן – אבל לאורך השנים צצו גרסאות נוספות, מקומיות יותר ומוכרות פחות. 

 

בניו אורלינס מגישים אגז סארדו, מנה דומה לבנדיקט פלורנטין, רק שלתבשיל התרד מוסיפים גם תחתיות ארטישוק ואנשובי. לניו אורלינס יש עוד בנדיקט מקומי ומושחת יותר בשם אגז קושו (cochon), בה מחליפים את הבריוש בביסקוויט אמריקאי – מן לחמנייה אוורירית מאוד על בסיס רוויון – ואת מקומו של הבייקון תופס תבשיל חזיר בבישול ארוך. בערי חוף שונות בארצות הברית פותחים את הבוקר עם אגז נפטון, שם מתחת לביצים העלומות מסתתר בשר סרטנים או לובסטר. המשוגעים לבריאות בקליפורניה מחליפים את הבייקון השמנוני בתוספת בריאה של בשר הודו, עגבניות ואבוקדו, אבל אם נכנס למסעדה מקסיקנית, נגלה שכשאף אחד לא מסתכל,בקליפורניה גם חוטאים עם וובוס בנדיקטוס – טוויסט מקסיקני מושחת ושמנוני שכולל תבשיל שעועית שחורה, צ'וריסוס, סלסה וביצים עלומות, כמובן; בהצלחה להמשיך את היום שלכם אחרי דבר כזה. ושמענו גם עם גרסאות מופרעות עוד יותר, עם סרטנים מטוגנים בשלמותם או עם עוף מטוגן על וופל בלגי.

 

ויש עוד מאות דוגמאות, כי הדבר הכי קל הוא לייצר גרסה אישית לטעמכם: אגז בנדיקט צרפתי על קרואסון או על ריבוע בצק עלים, בנדיקט אסייתי על באן מאודה, בנדיקט ישראלי על חלה או על בייגל ירושלמי ואפילו בנדיקט על לביבות ירק או על תפוח אדמה. אפשר לתבל את ההולנדייז בדרכים שונות, ואפשר להוסיף לבנדיקט שלכם כל סוג בשר, ירק או גבינה שאפשר לחלום עליו. כל עוד לא תנסו להכין אותו על פריכית אורז עם טונה במים – הכל הולך. 

 

וזה בדיוק מה שעשינו – לא, לא את הקטע עם הפריכית והטונה, אלא פירקנו והרכבנו מחדש את הנוסחה המנצחת של פחמימה + ביצים עלומות + הולנדייז ויצרנו תפריט ספיישלים חדש של אגז בנדיקט בהשראת מנות מפורסמות מרחבי העולם, שכבר מחכה לכם במסעדות בנדיקט ברחבי הארץ:

בנדיקט לונדון קלאסי –  2 ביצים עלומות, רצועות קריספי בייקון ורוטב הולנדייז על אינגליש מאפין, מוגש לצד קרעי תפוחי אדמה וסלסלת לחמים.

בנדיקט קווין סלמון – ביצים עלומות, סלמון מעושן, גבינת שמנת והולנדייז סגול על גראטן תפוחי אדמה מטוגן, מוגש לצד סלט ירוק וסלסלת לחמים.

בנדיקט קפרזה – 2 ביצים עלומות, פרוסות מוצרלה ועגבנייה, ממרח פסטו, רוטב הולנדייז ונגיעה של בלסמי על ולחם כוסמין, מוגש לצד סלט פנצנלה וסלסלת לחמים. 

בנדיקט מקסיקני – 2 ביצים עלומות, תבשיל בקר מקסיקני,, ממרח כוסברה־צ'ילי־דבש ורוטב הולנדייז על אינגליש, מוגש לצד צלעות תירס עם פרמז׳ן ברוטב צ׳יפוטלה מעושן וסלסלת לחמים.

אז… מה הבנדיקט שלכם? 

להזמנת מקום!

כתבות נוספות

4 על 4.7 : מנות אמריקאיות ליום העצמאות של ארה"ב

סודות מהמאפייה: לחם בריוש

החיים הם פיקניק

    השאר תגובה

    03-6868657





    ©All rights reserved to Benedict Restaurant
    Designed by Wicked